Tisztelt Szülők!

Ezúton szeretném Önöket tájékoztatni arról, hogy 2013. januártól a  magánrendelés díja 4000 Ft lett, az időpontos tanácsadás díja 2000 Ft lett.
Ebből kedvezmény kapható /3 vagy több gyermekes család, egészségügyi dolgozó, stb./, de ez mindig a rendelő orvos belátására van bízva.

Tapasztalataim az influenza megelőzéséről

Minden esztendő januárjában kezdődik a riogatás, hogy jön az influenza járvány és mindenki oltassa be magát. Ezt illik komolyan venni, mert az influenza okozhat súlyos szövődményeket főleg az idősekben /65 év felett/ és a kicsi gyermekekben /3 év alatt/, valamint azokban a személyekben, akik krónikus betegségben szenvednek /asztma, szívbetegség, immunhiány, stb/.

Én minden gyermeknek javaslom az influenza elleni védőoltást, amennyiben valamilyen krónikus betegsége van. /Nekik az ÁNTSZ ingyen biztosít Fluval P védőoltást, mely a szokásos A és B törzsön kívül H1N1 ellen is véd/. Javaslom a védőoltást azoknak a gyermekeknek is akik kollégiumban laknak vagy a szülőkben felmerül a védőoltás beadásának szükségessége. Senkit nem beszélek le a védőoltásról.

Mit tegyen a szülő, ha mégsem adat influenza elleni védőoltást gyermekének?

Előre szeretném tisztázni, hogy saját tapasztalataimat írom le. A tájékoztatás nem teljes körű és a leírtakon kívül nagyon sok mindent lehet tenni. Elsősorban gyermekorvosi, homeopátiás és némi gyógynövényes tapasztalataimat írom le.

– Kerülni a zárt helyeket, ahol sok beteg lehet egyszerre és nincs mód szellőztetésre. /Mozi, színház, babazsúrok, stb, de ide értendő a bölcsőde és óvoda is. Amennyiben a kicsi gyermek nagyon beteges, vagy krónikus betegségben szenved, akkor az influenza járvány időszaka alatt maradjon otthon –amennyiben ez megoldható./

– Gyakran szellőztessük otthonainkat, a gyermek pedig minél többet mozogjon szabad levegőn.

– Télen célszerű az immunrendszerünket felkészíteni. Egyrészt speciálisan az influenza megelőzésre használatos az Oscillococcinum nevű homeopátiás szer. Ezt hetente egy alkalommal kell bevenni, a felnőtteknek egy egész tubust, gyermekeknek 10 év alatt elég a felnőtt adag fele.

-Célszerű nagy adag C vitamint fogyasztani, mely igen jelentős antioxidáns./ebből is inkább a természetes kivonatot szeretem/

– Az immunrendszer működését lehet általánosan ható szerekkel fokozni. Ide tartoznak a gyógyszertárban kapható vitaminok, de ezeket kevésbé kedvelem, mert felszívódásuk 30 % a természetes készítményekhez képest. Ennél jobbak a természetes készítmények, mert tisztábbak, jobban felszívódnak, nincs bennük vagy alig tartalmaznak vivő anyagot és tartósítószert. A piacon már számos cég kínálja termékeit, melyek szintén nagyon jók lehetnek, de én most itt kizárólag az általunk 12 éve használt Aloe Vera termékekről szólnék.

A gyermekeknek az őszi tavaszi időszakban kimondottan javasolt az Aloe Vera ízesített itala melyet 12 éve használok saját gyermekeimnél. Kimondottan nagyon erős immunerősítő, allergia ellenes hatása is kifejezett. A tápcsatornát rendbe teszi /májat méregteleníti és a székrekedést megszünteti, nagyon sok prebiotikumot tartalmaz, mely az emésztést segíti, étvágygerjesztő hatású/. Erre itt van példának a 14 éves fiam, aki 2 évesen súlyos betegségen esett át. Mirigyláz és Campylobacter fertőzése egyszerre volt. Mája a köldökéig ért, 10 napig hőemelkedése vagy láza volt, hasmenés gyötörte, nem evett és természetesen nagyon lefogyott. A laboratóriumi leletek igazolták a virusfertőzést, tehát antibiotikumnak semmi értelme nem volt. Hogy valamit mégis kapjon el kezdtünk keresni valamilyen gyógynövény kivonatot, és ekkor döntöttünk az Aloe Vera mellett. Az Aloe szedése után 2 nappal már láthatóak voltak a javulás jelei, elmúlt a láza, a hasmenése javult és 4. napon már a 2 éves gyermek 3 csirkecombot evett meg egyszerre, mint aki még soha nem evett. 1 hét alatt a máj mérete rendeződött – meglepően gyorsan – és a gyermek állapota napról napra látványosan javult. Úgy döntöttünk, hogy folytatjuk az aloe vera szedését. A korábban csont és bőr gyermekünknek kifejezetten jó étvágya lett. De ami ennél fontosabb, hogy míg korábban minden nátha esetén „befulladt” /asztmás jellegű nehezített légzés/, addig aloe vera mellett a nátha többé nem váltott ki ilyen betegséget. /előtte 3x volt kórházban ilyen betegség miatt/. Ezek alapján érthető, hogy miért pont az aloe veraról írok, de azóta sok egyéb termék pozitív hatását megtapasztaltam.
Tehát az aloe veranak erős immunerősítő és vírusellenes hatása jó felkészülést biztosít az influenzaszezonra.

– Javasolhatom még kasvirág /echinacea/ adását is mely igen jól hat virusfertőzések esetén.

Természetesen még sok mindennel ki lehet egészíteni a leírtakat. De ha még további tájékoztatást kér, kérdezzen személyesen vagy emailen, szívesen válaszolok.

Esztergom, 2013-01-20

dr. Tókos László